Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Letno 50 milijonov ton elektronskih odpadkov (Laški bilten št.: 70/2019)

Na svetu vsako leto nastane skoraj 50 milijonov ton e-odpadkov, katerih vrednost se ocenjuje na 55 milijard evrov. Zato so pred časom pod okriljem Združenih narodov s podporo Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) in Svetovnega poslovnega sveta za trajnostni razvoj začeli izvajati globalno iniciativo za boj proti električnim in elektronskim odpadkom (računalniki, telefoni, gospodinjski aparati, akumulatorji, baterije). nevarni odpadki bilten70

Danes se v svetu zbere in reciklira le majhen del teh odpadkov, ki jih letno nastaja več kot je teža vseh kadarkoli proizvedenih komercialnih letal. Njihova materialna vrednost, ocenjena na 55 milijard evrov, je trikrat večja od letne proizvodnje vseh rudnikov srebra na svetu in večja od bruto domačega proizvoda večine držav. V toni mobilnih telefonov je 100-krat več zlata kot v toni zlate rude. Zato so ti odpadki velika poslovna priložnost. Reciklira pa se žal le 20 odstotkov teh odpadkov. Večina jih konča na smetiščih, kjer so nepravilno pomešani z drugimi odpadki ali pa so nezakonito izvoženi v revne države. Če se stvari ne bodo spremenile, se bo v naslednjih desetletjih količina teh odpadkov več kot podvojila. Količina e-odpadkov se ne povečuje le z večjo rabo pametnih telefonov in drugih naprav, ampak so vse bolj elektrificirani tudi drugi vsakdanji predmeti kot so razne igrače, zdravstvena in druga oprema, pohištvo in avtomobili. Ti odpadki imajo pa tudi zelo pomemben vpliv na zdravje. Pomenijo sicer le 2 odstotka trdnih odpadkov na odlagališčih, a hkrati tudi do 70 odstotkov nevarnih odpadkov. Nekatere države v razvoju elektronske odpadke celo uvažajo, pri čemer posledično prihaja do nevarnega načina preživetja z brskanjem in ročno obdelavo teh odpadkov.

Ne glede na dejstvo, da je tehnološko že danes možno reciklirati skoraj vse kovine v telefonih in računalnikih, pa bo šele s spremembo sistema na globalni ravni recikliranje teh odpadkov postalo ekonomsko sprejemljivejše, kar bo pomembno vplivalo na večjo raven varovanja našega okolja v prihodnosti.

       Tomaž Novak, direktor
                                          Vir: STA, Zbornica komunalnega gospodarstva

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Zbirni center:
delovniki 07:00 - 15:00
torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Letno 50 milijonov ton elektronskih odpadkov (Laški bilten št.: 70/2019)