Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Zavetnik v novi podobi (Laški bilten št.: 68/2018)

Ob letošnjih obletnicah Komunale Laško so pripravili vrsto dogodkov, med drugim so predali namenu prenovljeno kapelico in obnovljen kip sv. Nepomuka ob vhodu v mesto Laško. Kapelica, ki je prvotno stala na drugem mestu, kot stoji zdaj, je tako zasijala v prenovljeni podobi prav po zaslugi Komunale Laško. Kapelico so predali namenu 4. septembra, trak na priložnostni slovesnosti pa so prerezali direktor Komunale Laško Tomaž Novak, župan Franc Zdolšek in predsednik krajevne skupnosti Laško Martin Kokotec. Tega dne so »laški komunalci« pripravili še dan odprtih vrat.Otvoritev kapele Manj svec 2
Kot je ob tej priložnosti povedal direktor Komunale Laško Tomaž Novak, je prenovljena kapelica darilo mestu, ki s »komunalci« dobro sodelujejo. In tako lepa, kot je bila tega dne, naj ostane še dolgo. Vsa obnovitvena in restavratorska dela so stala dobrih pet tisoč evrov. Župan pa si je ob tem zaželel, da bi sv. Nepomuk varoval vse ljudi pred poplavami, saj pritipoplavni ukrepi nimajo pravega tempa.

Kip sv. Nepomuka je blagoslovil nadžupnik in dekan Rok Metličar in spomnil, da je to zavetnik vseh, ki imajo opravka z vodo, med drugim ribičev, čolnarjev, mlinarjev. Njegova spovedna molčečnost je bila kaznovana, nas pa zdaj opominja pred strupenimi jeziki in konstrukti, katerih žrtev je lahko vsak od nas.

Restavratorsko delo kipa je opravil domačin, akademski kipar Matej Prihovec pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Z obnovo se je ukvarjal dobra dva meseca. Ob tem je povedal, da gre za izjemno rezbarsko delo mojstra Podkrižnika in zato se je bilo vredno potruditi, da bi se izvirniku čim bolj približal. Nepomukov prst na ustih pa nas, tako restavrator, poziva k razmisleku v miru in tišini.

Otvoritev kapele Manj svec 1Kip Sv. Janeza Nepomuka

Otvoritev kapele Manj svec 2Matej Prihovec in Tomaž Novak ob kapelici

FOTO: Bojan Herek
Fotografije NISO v javni lasti

Legenda o Janezu Nepomuku
Po tej je bil Janez Nepomuk praški nadškof in kot tak spovednik češke kraljice. Kralju je prišli na uho, da mu kraljica ni najbolj zvesta in ker je bil kot vsak normalen moški tudi malo ljubosumen, je od Janeza Nepomuka zahteval, da mu kaj več pove o posteljnih izletih svoje žene. Janeza je zavezovala spovedna molčečnost, zato ni črhnil besedice, jezni kralj pa je dal Janeza umoriti in njegovo truplo vreči ponoči v reko Vltavo. Zaradi mučeniške smrti je Janez Nepomuk postal svetnik in zavetnik duhovnikov in vseh ljudi, ki so imeli tedaj opravka z vodo (ribičev, čolnarjev, mlinarjev). Kipi Janeza Nepomuka pa običajno stojijo ob rekah ali potokih. Svetnik je nadomestil rimskega boga Neptuna in grškega Pozejdona. Kiparska upodobitev sv. Janeza Nepomuka je ena od številnih v Sloveniji.

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Zbirni center:
delovniki 07:00 - 15:00
torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Zavetnik v novi podobi (Laški bilten št.: 68/2018)