Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Čiščenje javnih površin v času festivala Pivo in cvetje v Laškem (Laški bilten št.: 67/2018)

Tradicionalni festival Pivo in cvetje vsako leto v začetku julija prenese v laško središče precej sprememb in živahnosti tudi na področja vzdrževanja javnih površin.

Že v začetku meseca je treba javne površine pripraviti na spremembe prometnega režima, zavarovati območja, kjer bi se obiskovalci lahko poškodovali, in umakniti vso premično komunalno opremo, ki jo bi v času festivala lahko popolnoma uničili. V tem času se iz mestnega središča umaknejo vsa cvetlična korita, namestijo se varovala na podeste mostu čez Savinjo, prav tako se namestijo montažne varovalne ograje na tista mesta, kjer je to potrebno za fizično varovanje obiskovalcev, pripravi se prostor za kampiranje in nešteto drugih malenkosti, včasih očem zelo nevidnih.

Komunala Laško poleg vse predhodne priprave poskrbi tudi za sprotno vsakodnevno jutranje čiščenje mestnega jedra, tako da je mesto očiščeno in oprano do časa, ko ljudje odhajajo v službo. V ekipi vsako leto sodeluje 15 zaposlenih, večinoma vzdrževalcev javnih površin in šoferjev. V zadnjih letih je čiščenje močno olajšal »sesalec«, ki je nameščen na komunalno vozilo in je namenjen predvsem za potrebe čiščenja ob velikih prireditvah. Delavci najprej ročno pripravijo kupe odpadkov, ki jih potem posesajo v komunalno vozilo. Seveda ostane še precej skritih kotičkov, kjer je vse treba narediti ročno. Ceste in ulice se vsakodnevno perejo strojno, da so pravočasno pripravljene na naslednji festivalski dan.

Po končani prireditvi se vsi skriti kotički, kamor se ne da priti s komunalnim vozilom, očistijo in operejo ročno. Pospravi in očisti se prostor za kampiranje, kjer je zaradi travne površine prav tako vse treba narediti ročno. Ko je čiščenje po prireditvi končano, je ponovno treba namestiti nazaj vso komunalno opremo in jo vzpostaviti v prvotni režim.

V vseh teh letih sta priprava in čiščenje postali že skoraj rutina. Ekipa in organizacija sta utečeni, a kljub temu festival vsako leto prinese kakšno novost in presenečenje. Ključno pri tem pa je, da so meščani in obiskovalci z našim čiščenjem zadovoljni.
bilten 67 003
Marko Klinar, vodja vzdrževanja javnih površin

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Zbirni center:
delovniki 07:00 - 15:00
torek in petek 08:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Čiščenje javnih površin v času festivala Pivo in cvetje v Laškem (Laški bilten št.: 67/2018)