Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Zaščita vodomerov in ostale vodovodne napeljave pred zmrzaljo (Laški bilten št.: 63/2017)

Na območju javnega vodovoda v občini Laško vsako zimo v povprečju zamrzne osem nezaščitenih vodomerov, kar povzroči, da takrat uporabnik ostane brez vode. V nadaljevanju pa to pomeni tudi strošek in kar nekaj slabe volje. Temperature pod lediščem lahko poškodujejo vodovodne priključke, vodomere in hišno vodovodno omrežje. Pomembno je, da uporabniki pravočasno poskrbijo za ustrezno toplotno zaščito in občasen pretok vode. Navajamo nekaj koristnih napotkov, kako lahko občani sami preventivno zaščitijo vgrajene vodomere in vodovodno instalacijo.

V zimskih mesecih se temperatura pogosto spusti pod 0 °C in tam vztraja večino dneva. Posledice nizkih zimskih temperatur se pogosto kažejo na poškodovanih vodomerih. Zmrzal je namreč najpogostejši krivec, da se vodomer pokvari ali poči, zato ga je pred neugodnimi vremenskimi vplivi potrebno ustrezno zaščititi. Ker so vodomeri v lasti lastnikov objektov, morajo lastniki ali uporabniki sami poskrbeti za preventivno zaščito vgrajenih vodomerov oziroma vodomernih jaškov, pozorni pa morajo biti tudi na merilna mesta in vodovodno napeljavo, ki je izvedena v zidnih nišah ali na mestih v objektih, ki niso (dovolj) ogrevani (hodniki oziroma veže, garaže, kleti, stopnišča ipd).

Kako zaščititi vodomer in inštalacije pred zmrzaljo?
1. Pri tipskem vodomernem jašku je potrebno preveriti, da je izolacija iz poliuretanske mase nepoškodovana in nameščena v tipskem jašku (v nezimskem času je iz vodomernega jaška velikokrat napeljana gibljiva cev za razne potrebe in takrat je običajno izolacija iz jaška odstranjena, zato se jo potem lahko pozabi namestiti nazaj).
2. Izolacija pokrova in notranjosti jaška z izolacijskimi materiali (na primer z ekspandiranem polistirenom EPS), oziroma z drugimi izolacijskimi materijali, ki ne vpijajo vlage.
3. Preprečiti je potrebno kroženje hladnega zraka v vodomernem jašku oziroma okrog inštalacij.
4. Ob pojavu zmrzali je potrebno zagotoviti kroženje vode po inštalaciji.

Preventivni nasveti uporabnikom javnega vodovoda v občini Laško, ki naj:
1. preverijo objekte, v katerih nimajo stalnega prebivališča in so v njih vodovodne inštalacije (npr. vikendi, zidanice, delavnice …),
2. preverijo gradbišča in novogradnje, kjer dvorišča še niso zaključena (če jašek še ni zasut, lahko zmrzne s strani)
3. redno preverjajo stanje svojega vodomera,
4. pregledujejo okolje, v katerem je vgrajen vodomer in 5. preverjajo tudi ostalo napeljavo do pomožnih objektov in vrtnih pip.
zmrzal voda1

Ivan Verbovšek

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Zbirni center:
delovniki 07:00 - 15:00
torek in petek 08:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Zaščita vodomerov in ostale vodovodne napeljave pred zmrzaljo (Laški bilten št.: 63/2017)