Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Komunala Laško je prejemnica zlatega certifikata »Voda iz pipe« (Laški bilten št.: 102/2024)

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije (ZKGS) je pred kratkim podelila zlate certifikate »Voda iz pipe«. Na dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 60 gostov, so se udeleženci zbrali z namenom, da se spomnijo na pomembnost vode za življenje in na peto obletnico pobude podeljevanja certifikata.

Voda iz pipe Zlati certifikat 1
Prejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe«

Med prejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe« je bila tudi Komunala Laško, ki je bila že pred petimi leti med prvimi prejemniki certifikata. S strani Komunale Laško sta se podelitve udeležila direktor podjetja Tomaž Novak in vodja dejavnosti vzdrževanja vodovoda Ivan Verbovšek.

Voda iz pipe Zlati certifikat 2
Ivan Verbovšek in Tomaž Novak

Med gosti dogodka so bili predstavniki Ministrstva za zdravje – državna sekretarka Eva Vodnik in Martin Kavka iz Sektorja za varovanje zdravja na Direktoratu za javno zdravje, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj ter predstavnika organizacij, ki sta imetnici certifikata in sta predstavila primere dobrih praks – ravnatelj OŠ Janeza Puharja Kranj - Center Klemen Markelj in Jernej Osterman iz Austria Trend Hotels Ljubljana.

Z gosti je nekaj misli o vrednosti vode delila tudi klimatologinja, pionirka raziskovanja vpliva podnebnih sprememb in redna profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lučka Kajfež Bogataj in med drugim predstavila pomen vode z različnih vidikov: »Voda je življenje, preživetje, vreme in podnebje, zdravje, hrana, varnost, biodiverziteta, gozd, nevarnost, denar, gospodarska rast, energija, plovba, lepota, človekova pravica, vojna, povezovanje in naša izbira.« Predavateljica je omenila, da napovedi spremembe temperatur zraka in padavin do konca stoletja kažejo na premik sušne meje visoko proti severu in med drugim poudarila: »Voda je temelj našega življenja in razvoja. Potrebe človeštva po vodi naraščajo. Zaradi podnebnih sprememb bo vode primanjkovalo. Spremeniti moramo svoj odnos do vode.«

Slovenija ima številne vodne vire in se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Čeprav imamo zdravo in kakovostno pitno vodo, ki si jo enostavno lahko natočimo iz pipe, mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, s katero dodatno obremenjujemo okolje. V podjetjih in drugih organizacijah je pogosta praksa, da na sestankih, srečanjih in drugih dogodkih ponujajo predpakirano vodo ali imajo v svojih prostorih avtomate s predpakirano vodo. ZKGS želi širiti zavedanje, da je pitje kakovostne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi in da pitje pitne vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov.

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Komunala Laško je prejemnica zlatega certifikata »Voda iz pipe« (Laški bilten št.: 102/2024)