Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Motena oskrba s pitno vodo

JP Komunala Laško, obvešča vse uporabnike pitne vode na območju Sevc Udmata, Strmce in Modriča, da bo zaradi sanacije okvare na javnem vodovodu, motena oskrba s pitno vodo, dne 6.11.2020 od 12:00 ure do predvidoma 17:00 ure.

Za razumevanje se zahvaljujemo.vodovod-jpkl-01

Kdaj bo konec kopičenju odpadkov? (Laški bilten št.: 80/2020)

Na področju ravnanja z odpadki se že nekaj let kažejo težave pri prevzemanju odpadne embalaže (zbrane v rumenih posodah) in pri prevzemu odpadnih nagrobnih sveč. Trenutno se sprejema nova zakonodaja, ki naj bi rešila problematiko na teh področjih.

Zaradi trenutne kritične situacije, smo izvajalci javnih služb primorani skladiščiti odpadke, za katere bi moral biti urejen pravočasen prevzem. Pristojno ministrstvo pripravlja interventne rešitve, ki delujejo po sistemu gašenja požara in ne z namenom preprečitve le tega. S tem namenom je bil sprejet interventni zakon, na podlagi katerega smo odpeljali skoraj 200 ton mešane embalaže. Trenutno družbe za ravnanje z odpadno embalažo izvajalcem javne službe odobrijo prevzem približno 50 % mesečno zbrane embalaže. To pomeni, da na našem zbirnem centru mesečno ostaja približno 30 ton ločeno zbrane odpadne embalaže, ki pa z vsakim dnem izgublja na svoji kvaliteti, hkrati pa se v kupih embalaže ustvarjajo idealni pogoji za razmnoževanje nezaželenih glodavcev in mrčesa, prav tako pa nam državne uredbe nalagajo dodatne ukrepe pri skladiščenju teh frakcij, ki ne bi bili potrebni, v kolikor bi embalažni sistem deloval. Ocenjujemo, da bomo imeli do konca leta na skladišču 130 ton mešane embalaže, ki jo bomo predajali predelovalcem v skladu z interventnimi ukrepi. Največja težava, ki se pri takšnem načinu kaže je, da občan za embalažo plača dvakrat, najprej v trgovini, ko določeno blago kupi, v nadaljevanju pa še, ko država z interventnimi ukrepi rešuje situacijo. Težnje so jasne: potrebno je celovito vzpostaviti proizvajalčevo odgovornost za vso blago, ki ga daje na trg, tako da je strošek pokrit že v prvem koraku trenutne zgodbe.

Kopicenje odpadkov 1
Stanje skladišča na zbirnem centru Strensko

Ali lahko občani s svojim ravnanjem prispevate k boljšemu stanju okolja?
Seveda. Odgovor je pritrdilen.
Kupujte blago, ki je manj embalirano!
Saj veste: Z vami in za vas - odgovorno do okolja !
V času spomina na mrtve pa prižgite svečo manj.
Saj veste: Manj sveč za več okolja !

17. in 18. oktobra bo na območju občine Laško potekala vsakoletna Akcija zbiranja nevarnih odpadkov
Akcija bo potekala po sistemu premične zbiralnice. Občane vljudno pozivamo, da na dan akcije dostavijo nevarne odpadke do zbiralnice, kjer jih bodo usposobljeni prevzemniki prevzeli in z njimi ustrezno ravnali. Drugih vrst odpadkov na dan zbiralne akcije ne bomo prevzemali.

Kopicenje odpadkov 2
Prevzem nevarnih odpadkov s premično zbiralnico

Točen seznam lokacij in čas postankov je bil posredovan gospodinjstvom s septembrskim obračunom komunalnih storitev, razviden pa je tudi na naši spletni strani pod rubriko novice.

                 Andrej Ilijevec

Oddaja delujočih elektronskih aparatov (Laški bilten št.: 80/2020)

V začetku letošnjega leta se je pričel projekt »Life - Spodbujamo e-krožno«, ki spodbuja krožno gospodarstvo na področju e-opreme ter poudarja okoljski in socialni vidik ohranjanja in podaljševanja življenjske dobe aparatov. Trajal bo do konca leta 2024 in je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor ter Evropske komisije. V sklopu projekta se bodo izvajale različne aktivnosti za promoviranje prioritetnih elementov krožnega gospodarstva, od ponovne uporabe, souporabe in popravil aparatov, do digitalizacije postopkov in iskanja inovativnih poslovnih modelov. Med drugim se bo v sklopu projekta postavilo okrog 60 kotičkov za oddajo še delujočih aparatov po vsej Sloveniji, ki bodo te aparate, ki bi sicer končali med e-odpadki, zajeli in jim zagotovili nove lastnike.

V sklopu petletnega projekta »Life Spodbujamo e-krožno« pod sloganom »Še sem uporaben!« je nosilka projekta, družba ZEOS, d. o. o., skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d. o. o., ter lokalnim partnerjem družba za ravnanje z odpadki SIMBIO, d. o. o., julija 2020 javnosti predstavila pilotni kotiček za oddajo še delujočih aparatov.

Oddaja delujocih elektronskih aparatov
Kotiček za oddajo še delujočih aparatov, RCERO Celje

Postavili so ga v celjskem sodobnem centru za ravnanje z odpadki RCERO Celje v Bukovžlaku, ki je eden izmed prvih in večjih tovrstnih centrov v Sloveniji in je na voljo vsem, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. V kotiček se lahko odda naslednje še delujoče aparate za ponovno uporabo: pralni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, namizni in prenosni računalnik, zabavno elektroniko, male gospodinjske aparate, igrače, mobilne telefone, zvočnike, TV z ravnim zaslonom z daljincem, LCD monitorje, krožne žage, vrtalnike, glasbene stolpe, sesalnike in ostale primerne aparate na elektriko ali baterije. V kotičku se zbira aparate, ki so varni za uporabo, niso pokvarjeni ali poškodovani, niso prekomerno umazani in niso starejši od 10 let. Za zbrane primerne še delujoče aparate se bo v okviru projekta poskrbelo, da bodo po različnih poteh našli nove lastnike.

                                              Tomaž Novak, direktor 
                                                 Vir: Zbornica komunalnega gospodarstva

Železo v pitni vodi (Laški bilten št.: 80/2020)

Železo si ljudje največkrat predstavljamo vse drugo kot naš esencialni element. V organizmu se ga več kot 70 % nahaja v krvi, v hemoglobinu. Minimalni potrebni dnevni vnos je odvisen od starosti, spola, fiziološkega stanja in znaša od 10 do 50 mg/dan.

Zelezo v pitni vodi

V Pravilniku o pitni vodi (Ur. l. RS št.: 19/04 in 35/04) je železo uvrščeno v Prilogo 1, del C, med indikatorske parametre. Mejna vrednost je 200 µg/l in temelji na organoleptičnih učinkih. V skupini indikatorskih parametrov (del C) je zato, ker mejna vrednost ne temelji na podatkih o nevarnostih za zdravje ljudi.

V pitni vodi v našem upravljanju se vrednost železa nahaja pod 100 µg/l.

Najpogostejši vzrok za pritožbe uporabnikov pitne vode so prav organoleptične spremembe v vodi zaradi prisotnosti železa (običajno je vzrok korozija v hišnih instalacijah) in ne koncentracija železa v surovi vodi. Uporabniki opazijo rdeče obarvano vodo na pipah pri jutranji uporabi ali uporabi po daljši odsotnosti, delce na mrežicah pip, rjaste madeže.

Prisotnost železa v vodi vpliva na njen okus, barvo in vonj. Voda s koncentracijo železa - 0,1 mg/l in več - povzroča obarvanje perila pri pranju (rjavkasti madeži), madeže na sanitarni opremi, plavalnih bazenih in podobno. Okus ljudje zaznajo običajno nad koncentracijo 0,3 mg/l. Rja v sistemu nudi ugodne pogoje za legionele.

Železo potrebujemo, čeprav nam včasih tudi »nagaja«, zato svetujemo, da vodo v primeru obarvanosti pred uporabo odtočimo.

                 Ivan Verbovšek

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca