Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Komunala Laško ima zlati certifikat »Voda iz pipe«

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije (ZKGS) je konec aprila na prvem srečanju prejemnikov certifikata Voda iz pipe podelila zlate certifikate in štiri certifikate novim prejemnikom. Dogodka se je udeležilo preko šestdeset gostov. Na dogodku so se zbrali udeleženci z namenom, da spomnijo na pomembnost vode za življenje in na peto obletnico pobude podeljevanja certifikata »Voda iz pipe« ter da se skupaj ozrejo na pot ter uspehe, ki so jih dosegli v tem času. Termin je sovpadal s svetovnim dnevom Zemlje, katerega osrednja tematika je planet proti plastiki, kar sodi v okvir namenov zavez certifikata, saj si prejemniki certifikata s spodbujanjem pitja vode iz pipe prizadevajo tudi za zmanjševanje odpadne embalaže.
Prejemniki zlatega certifikata Voda iz pipePrejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe«

Med prejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe« je bila tudi Komunala Laško, ki je bila že pred petimi leti med prvimi prejemniki certifikata ter med prvimi slovenskimi komunalnimi podjetji. S strani Komunale Laško sta se podelitve udeležila direktor podjetja Tomaž Novak in vodja dejavnosti vzdrževanja vodovoda Ivan Verbovšek.
Ivan Verbovsek in Tomaz NovakIvan Verbovšek in Tomaž Novak

Med gosti dogodka so bili predstavniki Ministrstva za zdravje – državna sekretarka Eva Vodnik in Martin Kavka iz Sektorja za varovanje zdravja na Direktoratu za javno zdravje, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj ter predstavnika organizacij, ki sta imetnici certifikata in sta predstavila primere dobrih praks – ravnatelj OŠ Janeza Puharja Kranj-Center Klemen Markelj in Jernej Osterman iz Austria Trend Hotels Ljubljana.

Klimatologinja, pionirka raziskovanja vpliva podnebnih sprememb in redna profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lučka Kajfež Bogataj, je z gosti delila nekaj misli o vrednosti vode.
V druzbi s klimatologinjo dr. Lucko Kajfez BogatajV družbi s klimatologinjo dr. Lučko Kajfež Bogataj

Predstavila je pomen vode z različnih vidikov: »Voda je življenje, preživetje, vreme in podnebje, zdravje, hrana, varnost, biodiverziteta, gozd, nevarnost, denar, gospodarska rast, energija, plovba, lepota, človekova pravica, vojna, povezovanje in naša izbira.« Predavateljica je omenila, da napovedi spremembe temperatur zraka in padavin do konca stoletja kažejo na premik sušne meje visoko proti severu in med drugim poudarila: »Voda je temelj našega življenja in razvoja. Potrebe človeštva po vodi naraščajo. Zaradi podnebnih sprememb bo vode primanjkovalo. Spremeniti moramo svoj odnos do vode.«

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Toda čeprav imamo zdravo in kakovostno pitno vodo, ki si jo enostavno lahko natočimo iz pipe, mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki dodatno obremenjuje okolje. V podjetjih in drugih organizacijah je pogosta praksa, da na sestankih, srečanjih in drugih dogodkih ponujajo predpakirano vodo ali imajo v svojih prostorih avtomate s predpakirano vodo. ZKGS želi širiti zavedanje, da je pitje kakovostne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi. Cilj ZKGS je, da pitje pitne vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov.

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Komunala Laško ima zlati certifikat »Voda iz pipe«