Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Kdaj bo konec kopičenju odpadkov? (Laški bilten št.: 80/2020)

Na področju ravnanja z odpadki se že nekaj let kažejo težave pri prevzemanju odpadne embalaže (zbrane v rumenih posodah) in pri prevzemu odpadnih nagrobnih sveč. Trenutno se sprejema nova zakonodaja, ki naj bi rešila problematiko na teh področjih.

Zaradi trenutne kritične situacije, smo izvajalci javnih služb primorani skladiščiti odpadke, za katere bi moral biti urejen pravočasen prevzem. Pristojno ministrstvo pripravlja interventne rešitve, ki delujejo po sistemu gašenja požara in ne z namenom preprečitve le tega. S tem namenom je bil sprejet interventni zakon, na podlagi katerega smo odpeljali skoraj 200 ton mešane embalaže. Trenutno družbe za ravnanje z odpadno embalažo izvajalcem javne službe odobrijo prevzem približno 50 % mesečno zbrane embalaže. To pomeni, da na našem zbirnem centru mesečno ostaja približno 30 ton ločeno zbrane odpadne embalaže, ki pa z vsakim dnem izgublja na svoji kvaliteti, hkrati pa se v kupih embalaže ustvarjajo idealni pogoji za razmnoževanje nezaželenih glodavcev in mrčesa, prav tako pa nam državne uredbe nalagajo dodatne ukrepe pri skladiščenju teh frakcij, ki ne bi bili potrebni, v kolikor bi embalažni sistem deloval. Ocenjujemo, da bomo imeli do konca leta na skladišču 130 ton mešane embalaže, ki jo bomo predajali predelovalcem v skladu z interventnimi ukrepi. Največja težava, ki se pri takšnem načinu kaže je, da občan za embalažo plača dvakrat, najprej v trgovini, ko določeno blago kupi, v nadaljevanju pa še, ko država z interventnimi ukrepi rešuje situacijo. Težnje so jasne: potrebno je celovito vzpostaviti proizvajalčevo odgovornost za vso blago, ki ga daje na trg, tako da je strošek pokrit že v prvem koraku trenutne zgodbe.

Kopicenje odpadkov 1
Stanje skladišča na zbirnem centru Strensko

Ali lahko občani s svojim ravnanjem prispevate k boljšemu stanju okolja?
Seveda. Odgovor je pritrdilen.
Kupujte blago, ki je manj embalirano!
Saj veste: Z vami in za vas - odgovorno do okolja !
V času spomina na mrtve pa prižgite svečo manj.
Saj veste: Manj sveč za več okolja !

17. in 18. oktobra bo na območju občine Laško potekala vsakoletna Akcija zbiranja nevarnih odpadkov
Akcija bo potekala po sistemu premične zbiralnice. Občane vljudno pozivamo, da na dan akcije dostavijo nevarne odpadke do zbiralnice, kjer jih bodo usposobljeni prevzemniki prevzeli in z njimi ustrezno ravnali. Drugih vrst odpadkov na dan zbiralne akcije ne bomo prevzemali.

Kopicenje odpadkov 2
Prevzem nevarnih odpadkov s premično zbiralnico

Točen seznam lokacij in čas postankov je bil posredovan gospodinjstvom s septembrskim obračunom komunalnih storitev, razviden pa je tudi na naši spletni strani pod rubriko novice.

                 Andrej Ilijevec

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Kdaj bo konec kopičenju odpadkov? (Laški bilten št.: 80/2020)