Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Čiščenje javnih površin v času prireditve Pivo in cvetje (Laški bilten št.: 73/2019)

Festival Pivo in cvetje vsako leto, letos že 55., v začetku julija prenese v središče našega lepega Laškega kar nekaj sprememb in živahnosti tudi na področju vzdrževanja javnih površin.

Že v začetku meseca je potrebno javne površine pripraviti na spremembe prometnega režima, zavarovati območja, kjer bi se obiskovalci lahko poškodovali, in umakniti vso premično komunalno opremo, ki bi jo množičen obisk festivala lahko popolnoma uničil. V tem času se iz mestnega središča umaknejo vsa cvetlična korita, namestijo se varovala na podeste mostu čez Savinjo in montažne varovalne ograje na tistih mestih, ki jih je potrebno ograditi za fizično varovanje obiskovalcev, pripravi se prostor za kampiranje in nešteto drugih malenkosti, včasih tudi očem nevidnih.

Komunala Laško poleg predhodne priprave poskrbi tudi za sprotno vsakodnevno čiščenje mestnega jedra. Vsako jutro je mesto očiščeno in oprano do časa, ko ljudje odhajajo v službo. V delovni ekipi za čiščenje sodeluje okoli 15 zaposlenih delavcev, večinoma vzdrževalci javnih površin in šoferji. Delavci najprej ročno pripravijo kupe odpadkov, ki jih potem posesajo s posebnim sesalnim sistemom, nameščenim na smetarskem vozilu. Na vseh ostalih mestih in skritih kotičkih pa je vse potrebno narediti ročno. Ulice in ceste se po jutranjem čiščenju vsakodnevno še strojno operejo in tako pripravijo na nov festivalski dan. V zadnjih letih je zaradi poostrenega nadzora nad vnašanjem alkoholnih pijač v mestno središče med prireditvijo precej manj steklovine, kar nam malo olajša čiščenje, saj je sesanje razbite steklovine težje in se mora večinoma odstranjevati ročno.

Po končani prireditvi se skriti kotički, kamor se ne da priti s komunalnim vozilom, očistijo in operejo še ročno. Pospravi in očisti se prostor za kampiranje, kjer je zaradi travne površine vse potrebno narediti ročno. Ko je čiščenje po prireditvi končano, je potrebno spet namestiti komunalno opremo, cvetlična korita in vzpostaviti običajni režim.

V vseh teh letih je priprava in čiščenje postalo rutina, kar gre pripisati utečeni ekipi in dobri organizaciji, kar pa seveda ne pomeni, da nas vsakič ne pričaka kako presenečenje, ki pa mu je ekipa vedno kos.

Najpomembnejše pri vsem pa je, da so meščani in obiskovalci z našim delom zadovoljni, da občani čim manj občutijo posledice prireditve in da se obiskovalci vedno znova in znova vračajo v naše prelepo mesto.

lekt KOMUNALA 2. Ciscenje javnih povrsin v casu Piva in Cvetja html e9a58a37c525b955
lekt KOMUNALA 2. Ciscenje javnih povrsin v casu Piva in Cvetja html f61bcc375c328d43

                                             Marko Klinar

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:
Zbirni center:
delovniki 07:00 - 15:00
torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Čiščenje javnih površin v času prireditve Pivo in cvetje (Laški bilten št.: 73/2019)