Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Komunala Laško pridobila certifikat "Voda iz pipe" (Laški bilten št.: 72/2019)

Zbornica komunalnega gospodarstva je konec aprila prvim 32 podjetjem podelila certifikat »Voda iz pipe«, med katerimi je bila tudi Komunala Laško.cert voda2019 foto
cert voda2019 logo
Prejemniki certifikata so podpisali Zavezo certifikata Voda iz pipe, s katero so pokazali zavedanje, da je prakso pitja pitne vode iz pipe kot naše najbolj dragocene dobrine potrebno aktivno spodbujati, promovirati in prakticirati, če želimo spreminjati naše navade in prispevati k ohranjanju tistega, kar je najpomembnejše – našega zdravja in okolja.

Iniciativa je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta tudi Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zdravje.

Slovenska komunalna podjetja v lokalnem okolju igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju pozitivnih praks in želijo s pridobitvijo certifikata obstoječe prakse še nadgraditi.

cert voda2019 fotoPrejemniki prvih slovenskih certifikatov "Voda iz pipe"

Predstavniki organizacij so na slavnostni podelitvi certifikata sočasno podpisali Zavezo certifikata Voda iz pipe, s katero so se zavezali, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na dogodkih ponujali pitno vodo iz pipe, postreženo v steklenih vrčih ali kozarcih, ter da bodo k pitju pitne vode iz pipe spodbujali zaposlene, poslovne partnerje, podizvajalce in ostale. Zavezali so se tudi, da bodo zaposlene in okolico osveščali o kakovosti pitne vode v Sloveniji ter da je uživanje sveže pitne vode zdravju in okolju prijaznejša izbira kot predpakirana voda, razen v izjemnih primerih, kjer zaveze iz objektivnih razlogov ni mogoče izpolnjevati.

Pakiranje predpakirane vode terja vsaj tri litre čiste vode, sama voda pa je praviloma zastarana in ni takšne kakovosti, kot jo lahko pijejo prebivalci in obiskovalci Slovenije direktno iz vodovodnih omrežij, ki jih upravljajo komunalna podjetja, je poudaril Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva. »Komunalna podjetja so v lokalni skupnosti nosilci varovanja vodnih virov, nosilci družbeno odgovornega ravnanja in ravno zavedanje, da imamo v Sloveniji izredno kakovostno pitno vodo, da moramo odgovorno ravnati z vodnimi viri, nas spodbuja k temu, da skušamo to pobudo razširiti tudi izven kroga komunalnih podjetij,« je še poudaril. K pridobitvi certifikata so bila zato povabljena tudi druga družbeno odgovorna podjetja, organizacije in občine, ki se zavedajo okoljske problematike in ki želijo spodbujati svoje zaposlene k zdravemu načinu življenja.

S spodbujanjem zavedanja o kakovosti pitne vode v Sloveniji vzgajamo tudi spoštovanje do naravnih virov in s tem prispevamo k njihovemu ohranjanju, so prepričani udeleženci prve podelitve certifikata »Voda iz pipe«. Odgovornost vsakega posameznika je, da postane pitje pitne vode iz pipe vsakodnevna praksa in da k temu spodbuja tudi druge posameznike. V nagovoru je prof. dr. Mihael J. Toman z Biotehniške fakultete v Ljubljani poudaril, da je na našem planetu, ki mu življenje daje voda, le en vodni krog in da kapljice na svoji poti do kozarca pitne vode doživijo številne napade našega načina življenja, zato je potrebno že mlade generacije vzgajati o pomenu ohranjanja vodnih virov in tudi o tem, da iz naših pip priteka neoporečna voda, za kar skrbijo slovenska komunalna podjetja.

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo, se pogosto dogaja, da mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe.

»Mlade je potrebno ozaveščati, da ni način življenja imeti v rokah plastenko, ampak da je način življenja, da je nimaš.«, je na slovesnosti še posebej poudaril prof. dr. Mihael J. Toman.

V našem podjetju spodbujamo pitje vode iz pipe že dlje časa, zato smo tudi med prvimi v Slovenji pristopili k podpisu te zaveze. Verjamemo, da nam bo certifikat še večja spodbuda in motivacija in da bomo v prihodnje to prakso lahko še nadgradili in tudi skozi izmenjavo izkušenj in praks z drugimi organizacijami, podpisniki zaveze in prejemniki certifikata, uvedli še kakšno novo, vse z namenom ustvarjanja čimbolj zdravega okolja.

K pobudi sta iz naše sredine pristopila tudi Občina Laško in STIK Laško, ki bosta certifikat »Voda iz pipe« prejela jeseni letos. K zavezi in pridobitvi certifikata pa so vabljena tudi ostala okoljsko zavedna podjetja, javne organizacije, združenja in nevladne organizacije, izobraževalne in kulturne ustanove ter ostali.

                             Tomaž Novak, direktor Komunale Laško
                             Vir: Zbornica komunalnega gospodarstva

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Deponija:
delovniki 07:00 - 15:00
sreda 13:00 - 17:00
sobota 08:00 - 12:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Komunala Laško pridobila certifikat "Voda iz pipe" (Laški bilten št.: 72/2019)