Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Svetovni dan zemlje (Laški bilten št.: 65/2018)

Na pobudo civilne družbe vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan zemlje, ki ga po vsem svetu praznujemo že od leta 1970. Na ta dan številni posamezniki in okoljske organizacije pripravljajo različne dogodke in prireditve, s katerimi širšo javnost opozarjajo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Tudi v Sloveniji vsako leto na ta dan potekajo različne spomladanske čistilne in druge akcije.

Uporaba obnovljivih virov energije in varčevanje z energijo sta najhitrejša in najbolj učinkovita načina reševanja problematike podnebnih sprememb, ohranjanja naravnih virov in skrbi za okolje. Z večjo izrabo obnovljivih virov energije za proizvodnjo toplote in elektrike zmanjšujemo emisije toplogrednih plinov in s tem pomembno prispevamo v boju proti podnebnim spremembam, ki so eden izmed največjih izzivov današnjega časa. Če ne bomo pravočasno ukrepali, bodo našemu planetu povzročile resno škodo in dramatično vplivale na naš način življenja.

Vedno bolj je pomembno zavedanje, da je za učinkovito varovanje okolja nujen izobražen posameznik, ki se zaveda pomena skrbi za naš planet. V skrbi za čistejši planet pa igra vedno bolj pomembno vlogo tudi način proizvodnje in potrošnje, ki v sklopu krožnega gospodarstva omogoča življenje in ustvarjanje na okolju bolj prijazen način. K temu pa sodi tudi pospeševanje okolju prijaznih tehnologij ter ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Pomembno je, da se zavedamo pomena varčevanja z energijo, saj bodo le tako tudi v prihodnosti naši otroci deležni tega, kar uživamo danes. Zavedati se moramo, da energija ni sama po sebi umevna in da je ni na razpolago v neomejenih količinah. Že majhne spremembe vsakodnevnih navad, ne da bi vplivale na kakovost našega življenja, nam pomagajo privarčevati energijo in s tem prihraniti tudi denar. Nekaj primerov, kaj vse lahko naredimo: uporabljajmo varčne žarnice, ugašamo luči, varčujmo s toplo in hladno vodo, izklapljamo naprave (računalnik, radio, televizija), ko jih več ne uporabljamo, uporabljamo zeleno elektriko itd. Nadalje lahko zamenjajmo stara in dotrajana okna in streho ter tako poskrbimo za boljšo izolacijo objektov. Zmanjšujemo količine odpadkov in jih recikliramo v čim večjem obsegu. Čim več hodimo, kolesarimo in uporabljajmo javna prevozna sredstva. Uporabljajmo hrano iz ekološke pridelave iz neposredne okolice.

Naj postane skrb za okolje naše vsakodnevno opravilo in tako postanimo odgovorni potrošniki, saj je prihodnost sveta odvisna od ravnanja vsakega izmed nas. Zatorej naj bo svetovni dan zemlje tudi vsak drug dan in ne samo 22. april.svetovni dan zemlje
Tomaž Novak                             

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Deponija:
delovniki 07:00 - 15:00
sreda 13:00 - 17:00
sobota 08:00 - 12:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Svetovni dan zemlje (Laški bilten št.: 65/2018)